FK Dukla hľadá pred jarnou časťou posily do ofenzívy

09.01.2013 12:54

 

Futbalisti FK Dukla Banská Bystrica začali v utorok zimnú prípravu na jarnú časť Corgoň ligy 2012/2013. Vzhľadom na nelichotivé desiate miesto v tabuľke prišlo v kádri k niekoľkým zmenám, a to predovšetkým v ofenzíve.

Klub spod Urpína opustili útočníci Martin Matúš, Milan Ferenčík a Viktor Sachňuk. V Banskej Bystrici sú aktuálne na skúške šiesti ofenzívni futbalisti - Sergej Kurta (Užhorod/Ukr.), Július Chomistek (Ružiná), Michal Peňaška, Lukáš Hutta (obaja Senec), Róbert Ujčík (Dolný Kubín) a Pavel Vrána (Karviná/ČR). "Verím, že sa títo hráči prejavia v zimnej príprave a presvedčia o svojich kvalitách. Niečo už majú za sebou odohraté, i keď nie na najvyššej úrovni, no je u nich potenciál. Verím, že ho ukážu a využijú," uviedol na utorňajšom zraze hlavný tréner FK Dukla Norbert Hrnčár.

Potenciálne posily do tímu lanáril v novej funkcii športový riaditeľ klubu a zároveň aktívny stopér mužstva Martin Poljovka. Hráči Banskej Bystrice strelili v jesennej časti iba šestnásť gólov, preto sa snaží do tímu získať najmä zakončovateľov. "V jarnej časti chceme dať viac gólov, preto sme pristúpili k zmenám iba v ofenzíve. Piati hráči, ktorí sú u nás skúške, sú úplne noví. Len Chomistek sa vrátil z hosťovania. Príprava ukáže, či u nás zostanú," vyjadril sa M. Poljovka, ktorý absolvuje kompletnú zimnú prípravu s mužstvom a bude k dispozícii koučovi Hrnčárovi do defenzívnej formácie.

"Nielen ja, ale aj tréner chce, aby som pokračoval ako hráč, preto absolvujem rovnakú dávku prípravy ako ostatní spoluhráči. Voľný čas venujem úlohe športového riaditeľa, pretože práve teraz je prestupové obdobie a ja musím byť v týchto dňoch aktívny," doplnil 37-ročný Poljovka.

Pokiaľ ide o zimnú prípravu, úvodné dva týždne v domácich podmienkach vystrieda krátke sústredenie futbalistov Dukly v Českej republike a duely so Sigmou Olomouc (20. január) a Spartou Praha (23. január). V ďalších prípravných stretnutiach si "vojaci" zmerajú sily so slovenskými a českými súpermi z nižších súťaží. Hráči Banskej Bystrice nastúpia aj proti ViOn-u Zlaté Moravce (6. február) a séria prípravných duelov pred jarnou časťou tohto ročníka vyvrcholí zápasmi v Ostrave proti Baníku (16. februára) a v Budapešti s domácim maďarským tímom MTK (23. február). "Odohráme zápasy proti špičkovým českým mužstvám, napr. Sparta a Olomouc, čo je najvyšší level v našom regióne. Viac ukážu aj duely so slovenskými druholigovými mužstvami. S itinerárom prípravných stretnutí som spokojný, z hľadiska náročnosti je to dobre skombinované," doplnil Hrnčár.

Do zimnej prípravy FK Dukla sa zapojil aj mladý odchovanec Norbert Gyömbér, ktorý by mal prestúpiť do talianskej Catanie. Jeho transfer však ešte nie je dotiahnutý, v hre je niekoľko alternatív. Vedenie klubu chce prípadný prestup reprezentanta SR do 21 rokov uzavrieť do dvoch týždňov. Nie je pritom vylúčené, že jarnú časť odohrá v drese Banskej Bystrice.

Zmeny v kádri:
Príchody: Sergej Kurta (na skúške z ukrajinského FK Hoverla Užhorod), Július Chomistek (návrat z hosťovania v Ružinej), Michal Peňaška, Lukáš Hutta (obaja na skúške z ŠK SFM Senec), Róbert Ujčík (na skúške z MFK Dolný Kubín), Pavel Vrána (na skúške z českého MFK Karviná)

Odchody: Fabián Slančík (preradenie do B-tímu), Martin Matúš (koniec zmluvy), Milan Ferenčík, Viktor Sachňuk (obaja ukončenie hosťovania)

Aktualizovaný prehľad stretnutí FK Dukla Banská Bystrica v rámci zimnej prípravy na jarnú časť futbalovej Corgoň ligy 2012/2013:
20. januára: Sigma Olomouc (ČR) - Dukla Banská Bystrica (11.30 h)
23. januára: Sparta Praha (ČR) - Dukla Banská Bystrica (13.30)
26. januára: ŽP Šport Podbrezová (II. liga) - Dukla Banská Bystrica (11.00)
29. januára: Dukla Banská Bystrica - MFK Dolný Kubín (II. liga, 14.00)
2. februára: Dukla Banská Bystrica - MFK OKD Karviná (ČR-II. liga, 12.00)
6. februára: Dukla Banská Bystrica - FC ViOn Zlaté Moravce
10. februára: Dukla Banská Bystrica - FK Bohemians Praha (ČR-II. liga, 12.30, hrá sa v Zlatých Moravciach)
12. februára: Dukla Banská Bystrica - FK Slovan Duslo Šaľa (II. liga, 13.00)
16. februára: FC Baník Ostrava (ČR) - Dukla Banská Bystrica (14.00)
23. februára: MTK Budapešť (Maď.) - Dukla Banská Bystrica